Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Поздравителен адрес по случай 24 – ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от кмета на община Неделино – Боян Кехайов

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ КУЛТУРНИ  И ПРОСВЕТНИ  ДЕЙЦИ,
СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА НЕДЕЛИНО,

За мен е удоволствие да ви поздравя по случай 24 – ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската  книжовност.

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през вековете, утвърдил се, като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа.

На този ден ние се прекланяме пред славното дело на братята Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност.

Всички ние изпитваме заслужена гордост от делото на светите братя Кирил и Методий, преминало българските граници и осветило с книжовната си благодат цялата европейска общност.

Признателни сме и на творците, които осмислят не само битието ни с красотата и изразителните средства на различните изкуства, но градят българската култура като оставят следа във времето.

Принос в културния живот на общината имат и  народните читалища. От векове те са светилище и пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие и вдъхновение.

На Вас, уважаеми учители,

Благодаря Ви, че не жалите сили и енергия, за да запалите искрата на знанието в сърцата на най – малките – нашите деца и ученици.

Благодаря Ви, че разкривате пред тях необятния свят на книгите и колко красиви и силни могат да бъдат думите.

Пожелавам Ви здраве, сили, творческо вдъхновение и все така неотменно да следвате великата мисия, завещана от предците ни – да образовате нашите деца, да обичаме и пазим родния език.

Скъпи ученици,

Бъдете горди пазители на българските ценности и култура! Открийте смисъла на успеха в живота и в образованието и отстоявайте идеалите си!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Skip to content