Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Отбелязваме 4 февруари – Световен ден за борба с рака /материал на РЗИ – Смолян/

Една трета от случаите могат да бъдат предотвратени, а още толкова – излекувани, чрез промени в начина на живот и ранна диагностика, и лечение.

На 4 февруари отново отбелязваме Световния ден за борба с рака, дата на която светът се обединява зад инициативата, оглавявана от Международния съюз за контрол на рака.

Според Световната здравна организация (СЗО) раковите заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб след сърдечносъдовите. Близо 10 млн. души умират от тази болест всяка година. Новооткритите случаи са над 19 млн., а прогнозата е, че до 2040 г. броят на новозаболелите хора ще нарасне до 30 млн. на година. По данни на  Националния статистически институт (НСИ) в България ракът отнема живота на повече от 17 хилр. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простатата, дебелото и правото черво.

Актуалните данни за област Смолян от 2022 г. сочат, че новорегистрираните случаи на онкологични заболявания са 346, а общият брой на болните е 4052. Смъртността е 309,8 на 100 000 души население при 252,1 за страната. Относителният дял на умиранията от злокачествени заболявания в областта е 15,7%, като през докладваната година е на второ място след умиранията от сърдечносъдови болести.

Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в Смолянска област. Най-вероятно това се дължи на късното откриване на болестта поради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ и увеличаващите се новооткрити случаи.

СЗО твърди, че една трета от случаите на най-честите видове рак могат да бъдат предотвратени, а още толкова – излекувани, чрез прилагането на подходяща превенция, ранна диагностика и лечение. Според специалистите не всеки вид онкологично заболяване може да бъде избегнато, но повечето видове рак не са с наследствен произход и върху тяхното развитие оказват влияние факторите на начина на живот и околната среда, чието въздействие можем да намалим в огромна степен. Спирането на цигарите, поддържането на здравословно тегло, добрата физическа активност и здравословното хранене, както и предпазването от редица инфекции, през целия живот могат значително да намалят вероятността човек да развие или да умре от злокачествено заболяване.

  • ТЮТЮНОПУШЕНЕТО е най-голямата самостоятелна предотвратима причина за тези болести, свързва се с петнадесет вида рак и причинява 22% от всички случаи и 71% от случаите на белодробен рак. Спирането на цигарите и другите модерни изделия за пушене на всяка възраст е една от най-важните стъпки за намаляване на риска от рак.
  • АЛКОХОЛЪТ увеличава вероятността от шест вида рак, сред които на черния дроб и гърдата. Установено е, че пиенето и пушенето заедно могат да повишат риска от рак на устата и хранопровода многократно повече от всяко едно от тези поведения самостоятелно.
  • ПОДДЪРЖАНЕТО НА НОРМАЛНО ТЕГЛО, здравословното хранене и практикуването поне на умерено количество физически усилия всеки ден понижават риска от десет вида онкологични заболявания – на органите на храносмилателната система, гърдата, простата, бъбреците и други.
  • Можем да се предпазим от рак на кожата, като се защитаваме от УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ ЛЪЧИ НА СЛЪНЦЕТО, но и като избягваме изкуствените източници на тен, като солариумите и ултравиолетовите лампи.
  • ХРОНИЧНИТЕ ИНФЕКЦИИ, най-често дължащи се на вируси, причиняват близо 16% от случаите на рак в световен мащаб. Някои от най-честите форми на заболяването – на черния дроб, маточната шийка и стомаха, се свързват с инфектирането съответно с вирусите на Хепатит В и С, човешкия папилома вирус и бактерията Хеликобактер пилори. В наше време съществуват безопасни, ефективни и достъпни ваксини срещу вируса на Хепатит В и човешкия папилома вирус.

Изключително важно за ефективното лечение на злокачествените заболявания е да бъдат открити в ранен стадий. Това налага да се правят редовно профилактични прегледи и търси своевременно медицинска помощ при поява на оплаквания.

Повече информация за възможността за предотвратяване на рака чрез контрол върху факторите на начина на живот можете да намерите в брошурата на РЗИ „Как да намалим личния си риск от раково заболяване“. В електронен вид е достъпна на сайта на инспекцията и като банер в горния десен ъгъл на сайта на общината.

Пресцентър на РЗИ – Смолян

Skip to content